tisdag, februari 14, 2006

Alla hjärtans dag!

Kramar till er alla! Här får ni lite historia om alla hjärtans dag:
alla hjärtans dag, en numera vanlig benämning på Valentindagen 14 februari. Rötterna till detta firande är en vårfest från antik tradition, men den moderna utformningen har antagits ton ur amerikansk sed. Dess huvudsyfte var på många håll, särskilt i Västeuropa, att para ihop ungdomar två och två inför den stundande vårens och sommarens lekar och danser. Till detta knöts talesätt med likartat innehåll, såsom att det var vid Valentin som fåglarna valde sina partner.

Redan under medeltiden utvecklades en särskild valentinpoesi, rimmade kärleksbrev med vilka ynglingar uppvaktade sina kärestor. En av de tidigaste diktarna av sådana valentinverser var Charles d'Orléans.

Under 1800-talet blev tryckta och ofta rikt utsirade valentinkort populära och var gärna smyckade med sidenbandsrosetter, sammet och spetsar. Numera är valentinkorten väl så ofta skämtsamma. Seden att skicka sådana kort står i anglosaxiska länder i kvantitet endast efter julkorten.

I Sverige har valentinfirandet inga äldre förebilder, troligen av klimatiska skäl. Under 1960-talet började man inom vissa affärsbranscher lansera 14 februari som "alla hjärtans dag". (NE)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Nice footer!

Anonym sa...

How about the countertext!?

Anonym sa...

I an only One ! Very nice !

Anonym sa...

Men om jag säger att jag är jag och du är du... vad säger du då?

Anonym sa...

Shiiit! There can be only one!!

Lotta sa...

I like Lady Bunny!

Maria sa...

Har inte du åkt till Kiruna???

Lotta sa...

jo nu är jag där